

در دوران بارداری چه زمانی سونوگرافی انجام میشود؟
انجام سونوگرافی بخشی از مراقبتهای قبل از زایمان است که از آن برای تشخیص بارداری خارج از رحم، مراحل رشد جنین، محل جفت و بندناف، جنسیت جنین و به طور کلی سلامت عمومی و آناتومی جنین استفاده میشود. سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که در دوران بارداری چند بار سونوگرافی لازم است؟ در ادامه به جواب این سؤال میپردازیم.
معمولاً یک خانم باردار حداقل ۲ بار در حین بارداری باید سونوگرافی انجام دهد، یکی در سه ماهه اول و دیگری در سه ماهه دوم.
سونوگرافی در سه ماهه اول بارداری
در هفته ۶-۹ بارداری، اولین سونوگرافی انجام میشود. هدف از آن:
تعیین تعداد جنینها
اطمینان از بارداری داخل رحم
مشاهده ضربان قلب جنین
تعیین دقیق مدت بارداری با مشاهده جنین
سونوگرافی در سه ماهه دوم بارداری
دومین سونوگرافی معمولاً در هفته ۱۸-۲۲ بارداری انجام میشود زیرا اندامهای جنین به اندازهای رشد کردهاند که پزشک بتواند عملکرد آنها را بررسی کند. هدف از دومین سونوگرافی:
اندازهگیری اندازه جنین، چک کردن محل اندامهای بدن جنین، اندازهگیری سطح آمنیوتیک (بررسی کافی بودن مقدار آن)، بررسی محل جفت
بررسی جنسیت جنین
امکان مشاهده اندامهای مختلف جنین شامل دست، پا، معده و کلیه جنین توسط مادر
سونوگرافیهای بیشتر در دوران بارداری
در مواردی که پزشک تشخیص دهد وضعیت مادر و جنین با خطر مواجه است، دستور انجام سونوگرافی بیشتر را میدهد. در صورتی که مادر در دوران بارداری دچار لکهبینی شود یا دارای بیش از یک جنین باشد، معمولاً بیش از دو بار سونوگرافی انجام میشود. همچنین در صورتی که پزشک شما احتمال دهد در معرض خطر زایمان زودرس قرار دارید، جهت بررسی اندازه دهانه رحم (بررسی میزان تنگ و گشاد یا کوتاه شدن آن) و همچنین در مواردی چون تعیین تاریخ دقیق زایمان، ارزیابی سطح مایع داخل رحم، تکان نخوردن جنین و وجود مشکلات ژنتیکی، انجام سونوگرافی را توصیه میکند.
سازمان ملی زنان و زایمان آمریکا (COG) اعلام کرده است که تا به حال، اثرات جانبی ناشی از سونوگرافی بر جنین مشاهده نشده است. اما لازم است که دفعات بیشتر سونوگرافی تنها در شرایط ضروری انجام شود.
برای آنکه درباره بارداریهای سالم بیشتر بخوانید روی لینک آن کلیک کنید. همچنین میتوانید برای مشاوره تخصصی با ما در تماس باشید